Витражите в интериора

Витражите в интериора

posted in: Интериор | 0

Chromolithografie-Glasmalerei-Витражи в интериори

Как са възникнали витражите?

Преди да възникнат познатите ни витражи са имали два „предци“ – цветното стъкло и гипсовите плаки.
Технологията за направата на цветно стъкло е известна още от древни времена. Голям успех в миналото за изработката на различни предмети от него  достигнали римските и египетските майстори.

Едни от най-красивите и ярки произведения на античното  изкуството запазени до днес са Портландската ваза, която е изработена от двуслойно бяло и тъмносиньо стъкло с прекрасни бели релефи изобразяващи богини и смъртни хора, и чашата на Ликург, която е направена от двуцветно стъкло съдържащо множество микро-слоеве на метали и окиси, които придават характерните и двуцветни оптични свойства. Основната характеристика на двуцветното стъкло е, че има специално предаване на цветовете. Също така, отразяването на цветовете е напълно различно и зависи от светлината. Цветовете на чашата на Ликург се сменят в зависимост от ъгъла на наблюдение и съществуващото осветление, като цвета се сменя от жълто-зелен до пурпурно-червен.

Чашата на Ликург-Lycurgus Cup Портладската ваза

Жителите на древен Рим използвали специална замазка или малки дървени парченца за да свържат отделните отвори на цветните парчета стъкло. Въобще, производството на цветно стъкло било съсредоточено във Финикия – антична страна с процъфтяващо занаятчииство и култура.

Що се отнася до гипсовите плаки – ранните християни през V-VI век ги монтирали в рамките на прозорците в храмовете. По този начин се получавал невероятен ефект от преминаващите слънчеви лъчи, които процеждайки се през плаките създавали визуални красоти наподобяващи разноцветните отражения на витражите.

Свремето хората се научили да свързват стъклото с оловни нишки, благодарение на което размерите на витражите се увеличили. Рисунките станали по-сложни. Технологията пръв описал Презвитер Теофил в XII век.

Най-ранните известни нам витражи са били открити в британския манастир Свети Петър, строителството на който е започнало някъде около 675 г. Там и сега може да се намерят малки парченца цветно стъкло и олово.

Почти едновременно с Европа, витражи започват да се правят и в Азия. Близкия Изток се славел с направата на позлатени стъкла, които били прозрачни. А в XVIII век  алхимикът от Югозападна Азия  Джабир-ибн-Хайан описва 46 начина за производство на цветно стъкло, също и технология за създаване на изкуствени скъпоценни камъни.

Разцветът на витражното изкуство се преписва на средновековието. Тогава витражите започнали да се илюстрират с библейски мотиви. Примери за ранните средновековни витражи са съхранени в Chartres Cathedral-Франция и източната част на Canterbury Cathedral – Англия. Огромните прозорци по онова време се държали с помощта на големи железни решетки или изящни каменни стълбове, които ги разделяли.
Chartres Cathedral-Франция

По времето на Френската революция през XVIII век били съсипани и унищожени ужасно много витражи… само в Англия по времето на Хенри VIII са унищожени стотици. Едва в началото на XIX век, когато интереса към религията започнал да се възражда, витражното изкуство започнало да набира отново скорост. В Европа се възстановяват множество храмове, а за сюжети на витражите започват да се ползват копия на известни картини на художниците по онова време. През 1857 година пък се открива първата студия за декоративно изкуство в САЩ. Много популярен остава и до днес стилът Тифани – преплетени форми, асиметрия, вълнообразни форми, флорални мотиви, изключителното внимание към детайлите,  употреба на нови и скъпи материали.

В началото на  XX век постепенно се закриват почти всички студия работещи в готически стил. Витражното изкуство започва да става все по светско. Скици създавали известни художници като Пийт Мондриан и Марк Шагал.
Пийт Мондриан
Студиото на Пийт Мондриан
Появяват се много нови стилове като ар-деко, хай-тек и други.
След Втората световна война витражното изкуство заедно със старите традиционни изкуства започва нов подем. Днес архитекти и дизайнери смесват различни стилове, експериментират и създават впечатляващи творения, които ни радват както в интериора, така и в екстериора на сградите. Мебелните производители съчетават успешно различни материали като дърво,стъкло и метал и творят истински произведения на изкуството за домовете ни.
Технологиите постоянно се усъвършенстват. Колкото до витражите, технологията по реализацията им не се е променила кой знае колко. И благодарение на това, днес ние можем да видим поне отчасти света такъв какъвто е бил в миналото.

Как да напрвим витраж със собствените си ръце?

Ето как:
Най-напред е нужно да си нарисувате скица на витража в естествен размер. След това покрийте рисунката със стъкло, което е добре почистено и е без мазни следи.
Вземете изкуствена коприна, изрежете парчета в необходимите размери и цветове. Покрийте стъклото с тънък слой прозрачен нитро лак и изсушете. След това вземете парченцата коприна едно по едно и прикрепяйте към стъклото, като отново покривате със слой нитро лак. Когато прикрепите всички елементи (тоест коприната) на витража към стъклото, нанесете още един слой нитро лак изцяло отгоре. След като изсъхне нанесете един слой паркетен лак.
За да имитирате рамките на витража, ще ви трябва епоксидна смола с втвърдител (1:8), талк, бронзова пудра и сладкарски шприц.

Leave a Reply