LED ленти 30 LED SMD 5050 - високомощни светодиодни ленти

Гъвкави LED ленти

posted in: Полезно | 0

Светодиодните гъвкави ленти са, може би, най-масово използвания светодиоден продукт.
Какво представлява LED лентата?
Светодиодната лента представлява гъвкава платка, на която са монтирани диоди.
Диодите биват нискомощни (SMD 3528) и високомощни (SMD 5050).
3528 и 5050 всъщност означава размера на диода в милиметри. Тоест:
3528 означава диод с размер 3,5 х 2,8 мм.
5050 означава диод с размер 5,0 х 5,0 мм.
Има ленти с вид на диода SMD 335 – това са ленти със странично светене. Те са подходящи за архитектурно осветление, за мебелна декорация или малки светещи букви.

Защо едните са нискомощни, а другите високомощни?

Представете си, че в корпуса на един високомощен диод има три нискомощни диода.
Тоест, за да бъда още по-точна – разликата е в броя на кристалите в корпуса на диода.

Интересен и важен факт е, че диодите на нискомощни ленти се охлаждат по-добре от тези на ленти с диоди SMD 5050. Това пък спомага за постигане на високо съотношение Лумен / Ват.
Както може би знаете, лумените (Lm) са тези, които определят светлинния поток и са един от най-важните показатели определящи качеството на светлината.

Знаете ли, че всъщност:

цветът представлява ефекта върху нашия мозък от отразената от предметите светлина с различна дължина на вълната. Светлината от източника обикновено е бяла, което е комбинация от всички цветове. Предметите поглъщат определени части от бялата светлина и отразяват други, като създават оптическо впечатление, че имат даден цвят. Има три термина свързани с цвета – основен цвят, нюанс и наситеност. Видимите цветове на дъгата са основните цветове.
Дъга пък се появява, когато бялата светлина от слънцето преминава през водните капки във въздуха и те изиграват ролята на кристални призми, разделяйки дължините на светлинните вълни в цветовете на спектъра. „История на изкуството“ Джансън

И така, да продължим за LED лентите.

Според броя на диодите биват:

  • – ленти с 30 диода в един метър – това са ленти с мощност от 7,2W / метър, когато са с диод SMD 5050. Прекрасни са както за декоративно осветление, така и за изграждане на интериорни решения например с LED лампи за мебели.
  • – ленти с 60 диода в един метър – стандартно и най-масово, например в окачени тавани, се монтират ленти с 60 LED, SMD 3528. Получава се чудесно декоративно осветление в желания цвят!
    Най-мощната лента е 60 LED, SMD 5050 (14,4W / метър). Много подходяща за монтаж под рафтове в кухни, перфектно се вгражда в профили за LED осветление (както ПВЦ така и алуминиеви). Осветява доста силно и може да направи шкафовете в кухнята изключително атрактивни. Да не говорим, че когато е в шлаух и е с най-висока степен на влагозащита IP 67, тази лента е незаменима за външно осветление на козирки, арки, архитектурно осветление и т.н.
  • – ленти с 120 диода в един метър – прекрасна лента. Прилича на бижу!:)

Всичко казано до тук съвсем не е задължително, а просто препоръчително. Както знаете, всичко зависи от гледната точка. Въображението не e нещо, на което може да се постави отправна точка. То няма посока. Как ще направите интериора си, зависи изцяло от вашата представа за красиво.
Друг е въпроса, че хората, които биха ви оказали незаменима помощ са именно интериорните дизайнери, мебелистите, проектантите…Техния поглед е не само професионален, но e и наситен със един по-различен поглед събрал в себе си стотици визуални трансформации на цвят, пространство и форми.
Може, разбира се, и вие да се развихрите – вашето място си е ваше. И толкоз.
Отклонявам се от време на време, но какво да се прави…това е положението.
И да продължа за гъвкавите ЛЕД ленти.
Според цветовете лентите се делят на: бял (5500-4200K), топло бял(2700-3000K), червен(630nm), син(468nm), зелен(525nm), жълт(590nm) и RGB(червено, зелено, синьо).

Малко пояснение: в скобите по-горе е означена цветната температура.
RGB LED лентите са тези, които си сменят цветовете. Чрез тях може да постигнете невероятни визуални ефекти. Управляват се от Контролери за RGB.

Лентите работят на 12V. И тъй като, тока в домовете ни е на 220V, за да светнат вашите ленти ще им е нужен трансформатор ( захранване ).
Предлагат се стандартно на ролка, която е дълга 5 метра.
Не очаквайте качествена ЛЕД лента да струва 1,60 лв. с ДДС!!!
LED ленти 30 LED SMD 5050 - високомощни светодиодни лентиСветодиодна лента с 60 LED диода в метър  SMD 5050LED ленти 60LED диода в метър SMD 3528 IP 20Ленти със странично светене SMD 335 IP20Светодиодна лента 30 LED IP 44 RGBВлагозащитена LED лента в шлаух IP 67 SMD 5050LED лента в силиконов шлаух с високомощни светодиоди SMD 5050 IP67" title="LED лента в силиконов шлаух с високомощни светодиоди SMD 5050 IP67LED лента  с нискомощни светодиоди SMD 3528 IP20LED лента 120 диода в метър SMD 3528 IP20LED лента 120 диода в метър SMD 3528 IP20

Вашият коментар