Бяла светлина и индекс на цветопредаване

Индекс на цветопредаване и бяла светлина

posted in: Полезно | 0

Цветопредаването e индикатор за степента до която цветовете се възпроизвеждат реално.

Това се отнася за всички крушки, лампи, и други светлинни източници.
Съгласно CIE (International Lighting Commission – Международна Комисия по Осветлението), показателя Индекс на цветопредаване се указва като индекс между 0 и 100, където ниските стойности показват по-лоша способност на светлинните източници (лампи, крушки и други) за възпроизвеждане на реалистични цветове, а по-високите – по-добра.

Например, максималният показател Ra=100 съответства на дневната светлина.

Когато купувате светодиодна крушка или друг LED продукт, избирайте такъв продукт, за който Ra >60-70.
Това има значение! Може би Индексът на цветопредаване е един от най-важните показатели за осветлението във вашия дом, офис или друго помещение.От него зависи дали осветлението ще дразни очите ви, дали ще бъде добре осветено и дори – как ще се чувствате емоционално.
Според проучвания на Philips, например за външно осветление, индекс на цветопредаване CRI над 65 е достатъчен за възпроизвеждане на търсения от хората тип възприемане. Резултатите от изследване на известната марка показват, че цветна температура в рамките на 2800-3000° K е най-подходяща за градските осветителни системи.
Доказано е също така, че дневната бяла светлина се възприема най-добре. Обкръжаващата среда е по-ярка и по-естествена. Значителна част от хората възприемат бялата светлина като по-предпочитана и по-приятна в дома си или за осветление на вън в парковете и улиците. Ако пък осветлението е прекалено ярко, чрез димиране на източниците на светлина или инсталиране на алтернативи с по-ниска мощност може да намалите драстично консумацията на електроенергия, без това да повлияе на качеството на светлината и възприятието на обектите.

Ето малко любопитна информация за това какво се случва с нашето зрение при ниски нива на осветеност:

Ретината на човешкото око се състои от пръчици и колбички. Колбичките позволяват да бъдат определени и разпознати цветовете, докато пръчиците ни дават възможност да виждаме, когато е тъмно и помагат за периферното зрение. Свързаното с колбичките зрение се нарича фотопично и обикновено се свързва с високи нива на осветеност (денем). Свързаното с пръчиците и с ниски нива на осветеност (нощем) зрение се нарича скотопично. Средната област, преходната фаза, в която си взаимодействат пръчиците и колбичките, се нарича мезопично зрение.То отговаpя на нива на осветеност, които са много по-ниски от дневната светлина, но са по-високи от тези на пълния мрак.
Чувствителността на колбичките достига максимална стойност при около 555 nm, което отговаpя на жълтия цвят от спектъра на светлината. Чувствителността напръчиците e максимална при около 507nm, което отговаpя на синия цвят от спектъра на светлината. Следователно, ако източникът на светлина възпроизвежда светлина с по-наситен син цвят, той ще се възприема по-лесно от пръчиците, които са по-активни при ниски (мезопични) условия на осветеност.

Бяла светлина и индекс на цветопредаване
Бяла светлина - LED осветление
Използвани материали: Philips – Бяла светлина

Вашият коментар