Project of LED lighting

LED проект в Хелзинки – Петролен бункер окъпан в LED светлини

posted in: Екстериор | 0

Project of LED lighting Представете си море, бряг и камъчета. В Хелзинки. Нищо, че е Ноември и нищо, че не сте в Хелзинки…И мирис на водорасли и миди… И едно старо изоставено пристанище далеч от хората.
А сега си представете един огромен петролен бункер с капацитет 16 000 м3, изоставен и ненужен почти на ръба на океана построен през далачната 1960-а година. Един гигант с височина почти 16 метра и диаметър 35 метра видим от Крепостта Suomenlinna (прекрасна крепост построена в средата на 18-ти век, когато Финландия е част от Шведската държава), видим и от центъра на Хелзинки.
project LED-Light Art
Как може един изоставен гигански резервоар за петрол да се превърне във впечатляващо творение на творческото вдъхновение на една програма наречена World Design Capital? Ами, може!
Вдъхновението идва от различни посоки, по различен начин, в различни моменти. Гледате водата, играта от отраженията на светлината по повърхността и, подскачащите отблясъци от слънчевите изгреви и залези, гоненицата на вятъра, и просто ви връхлита идеята… Виждате тази гоненица на сенки и отблясъци някъде в съзнанието си преди в действителност да имате шанса да я сътворите…Предполагам…
LED project for Helsinki World Design Capital 2012
Несъмнено от World Design Capital са щастливи хора – заедно с Lighting Design Collective създават този красив LED проект с помоща на 1250 диода, които се контролират от специален компютър, програмиран да реагира на промените на времето. Стоманената обвивка на бункера, днес блещука и премигва в топли червени и хладно сини отблясъци, когато фериботът се отправя вечер към Хелзинки. Докато ви разказвам за това наистина красиво пиршество на сетивата – си го представям. Представяте ли си? Ама, че работа…LED проект на ръба на океана…
Как една стена перфорирана от съществуващата ръжда може да роди един такъв кристален, някак си брилянтен танц от светлина по повърхността на океана? А през нощта същите тези 1250 диода, да светеят в бяла светлина и да трептят, и да се люшкат по повърхността на бункера имитирайки рояци птици в полет…Ама, че прелест!
Ако имате път към Хелзинки, не пропускайте да се насладите на тази LED атракция. Проектът е постоянно отворен от есента на 2012 година.

Вашият коментар