LED Lighting RGB LEDs

Осветление и светлина – от Яблочков до днес (2)

posted in: Полезно | 0

LED ОСВЕТЛЕНИЕ – LED (Light Emitting Diode)

Всъщност диода е известен от доста време. Използва се за малки сигнални светлини в стерео уредби, телефони и други електрически съоръжения отдавна. Той представлява твърдо полупроводниково устройство, което преобразува електрическата енергия директно в светлина. Работят на ниски токови напрежения DC и изискват адаптери (захранвания). Тъй като е полупроводник, диода е здрав и е малко вероятно ако падне да се счупи. Полупроводникът има две полета – P и N поле. P-полето съдържа положителни електрически заряди, респективно N – полето съдържа отрицателни електрически заряди. Когато се приложи напрежение започва да тече ток, електроните започват да се движат и преминават от N към P полето (PN преход). Така се освобождава енергия, като разпостранението на тази енергия произвежда фотони с видими дължини на вълните. PN преходът е мястото в чипа, където се произвежда светлината.

Цветовете

Цветът на еднакво осветени обекти се описва с помощта на три условия:

Отенък на цвета:

когато отенъкът на различните цветове е подобен (напр.  синьо и розово си приличат и се доближават външно като цвят).

Светлост:

различната степен на сивото – между черно и бяло.

Наситеността на цвета:

описва степента на отклонение от сивото в зависимост от светлостта и увеличаване на цвета (например: червено, червеникаво, чист червено без примеси).
Видимия спектър е част от електромагнитния спектър, който е видим за човешкото око – обикновено между 390 nm и 750 nm. Цветовите модели се представят абстрактно като групи от стойности. Известният цветен модел RGB (Червен-Зелен-Син) е с три цветови компоненти, а CMYK (Циан-Магента-Жълто-Черно) е цветен модел с четири цветови компоненти. Светодиодните ленти, които сменят цветовете си ползват RGB цветови модел. С помощта на контролер за управление на цветовете може да постигате различни светлинни ефекти.

Цветна температура (К)

Цветът на загряван обект се променя пропорционално при промяна на температурата. Например ако наблюдаваме нагряването на метал, ще видим че първоначално той свети червено, след това свети оранжево и колкото повече увеличаваме температурата в огнището, толкова повече ще се променя и цвета в който ще свети метала. Накрая, когато температурата е най-висока той ще свети в бяло. Цветната температура се измерва в Келвини (К). Келвинът е единицата за температура. Скала на цветна температура по Келвин
Цветът на светлината се свързва с възприемания цвят на самата светлина. С думи може да опишем светлинните цветове на лампите по следния начин:
ТОПЛО БЯЛО – най-близката цветна температура е под 3300К (Келвина)
НЕУТРАЛНО БЯЛО – цветната температура е между 3300К и 5300К (Келвина)
СТУДЕНО БЯЛО – цветната температура е над 5300К (Келвина)
Изборът за цвят на осветеност е въпрос на естетика и предпочитание. Избира се в  зависимост от нуждите и специфичните особености на помещението, от разположението на мебелите в него, от цветовета гама и тоналностите в интериора.

Един от най-важните показатели при светодиодите е

Индексът за цветопредаване (Ra) 

В най-общи линии това е показателят, който определя качеството на светлината. Ако искате да имате добре осветено помещение, без светлината от лампите да дразни очите ви, този индекс трябва да е равен или по-голям от 80.
Ето какво споделят в едно свое проучване инженерите от Philips:
„За правилното разбиране на идеята за по-висока възприемана яркост е необходимо да се разбере, какво се случва с нашето зрение при ниски нива на осветеност. Ретината на човешкото око се състои от пръчици и колбички. Колбичките позволяват да бъдат определени и разпознати цветовете, докато пръчиците ни дават възможност да виждаме, когато е тъмно и помагат за периферното зрение. Свързаното с колбичките зрение се нарича фотопично и обикновено се свързва с високи нива на осветеност (денем). Свързаното с пръчиците и с ниски нива на осветеност (нощем) зрение се нарича скотопично. Средната област, преходната фаза, в която си взаимодействат пръчиците и колбичките, се нарича мезопично зрение.То отговаpя на нива на осветеност, които са много по-ниски от дневната светлина, но са по-високи от тези на пълния мрак. Чувствителността на колбичките достига максимална стойност при около 555 nm, което отговаpя на жълтия цвят от спектъра на светлината. Чувствителността на пръчиците e максимална при около 507nm, което отговаpя на синия цвят от спектъра на светлината. Следователно, ако източникът на светлина възпроизвежда светлина с по-наситен син цвят, той ще се възприема по-лесно от пръчиците, които са по-активни при ниски (мезопични) условия на осветеност…“
Специалистите споделят още:
„Светлинният добив на лампата измерва възпроизвежданото количество светлина на ват от мощността на лампата, изразено в лумен/ват. Енергийните разходи на инсталациите, както и влиянието върху околната среда, са непосредствено свързани със светлинния добив на лампата. Разбира се, светлинния добив на LED лампата не тpябва да е за сметка на цветопредаването и, което е винаги от значение.“
Днес с LED може да се постигат невероятни светлинни ефекти както в интериора така и в екстериора. Дизайнерите на осветление са способни да сътворят невъобразими визуални картини.

Психологически ефекти при възприемането на светлината

Съзнателно ние трудно може да установим как ни влияе светлинния спектър, но е доказано че той оказва ефект върху жизнения стандарт, настроението и емоциите ни.
Цветопредаването, ако не е съобразено правилно с конкретните нужди и помещение, действа депресиращо на настроението на хората. Възможно е да причини и други психологически проблеми. Обръщайте внимание на това. Винаги се съобразявайте къде и какво осветявате.
Трептенето е следващия фактор, който действа негативно и дразнещо, независимо дали с просто око го забелязвате или не.

Spot и PAR LED лампи

Прожекторите и PAR лампите насочват светлината в определена посока, така се създава цял сноп от лъчи. Това дава възможност за по-голям контрол на осветлението. Не без значение е и възможността на дизайнерите да измислят хубави дизайни на спот и рефлекторни лампи. А добрия дизайн може да направи привлекателен всеки дом или търговски обект.

Лампите с нажежаема жичка са естествено НЕ насочени. Рефлекторните лампи пък отразяват светлината от лампата в определена посока към точно определено място. По този начин вие имате възможност да акцентирате и насочите вниманието на вашите клиенти или гости в желаната от вас посока. Представете си галерия, в която красиви картини са подредени на стената…няма как да си представите подобно място без спот лампите осветяващи картините, нали?

Халогенните спот лампи обикновено са с много добър дизайн и отразяват светлината много добре. Като цяло, има много разновидности на LED рефлекторни и спот лампи. Общо взето халогенните спотове са доста добро решение, но…

LED светлините са насочени сами по себе си. Стандартното излъчване на един диод има доста насочен и фокусиран лъч. Това означава, че за да се направи спот лампа с помощта на светодиод, не е нужна задължително употреба на рефлектор. В много случаи, за някои  LED спот лампи дори не се ползват лупи. Лупата определя под какъв ъгъл ще свети вашата LED спот лампа. Но това не е добър избор. Ще имате по-лошо качеството на осветеност и по -кофти спектър на светлина. Това са евтини и нискокачествени LED спот лампи и крушки. Хубавите крушки и спотове в повечето случай използват технология, чрез които лещата се моделира в самия светодиод, или пък е отделен компонент на лампата.
За PAR лампите ще кажем, че цифрата зад означението PAR на лампата, като PAR30, е индикация за диаметъра на крушката в 1/8 от един инч. PAR30 следователно е 3,75 инча в диаметъра.

Няколко думи за много евтините LED лампи

Сигурно сте попадали на продавачи, които са ви казвали, че еди коя си LED лампа е просто страхотна – тя е евтина, свети перфектно, и ще издържи 50 000 часа. Е, трудно ще ви бъде да устоите на това предизвикателство. Но истината е, че това не е истина!
В действителност има и не много скъпи светодиодни лампи и крушки, някои от тях дори имат добри характеристики и не светят лошо. Но има една поговорка, че е евтиното в крайна сметка излиза по-скъпо!
Евтините LED лампи имат кофти енергийни характеристики, като цяло външният им вид просто е много, ама много непривлекателен. Да не говорим за качеството на светлина и светлинен спектър. Светлината им е една такава жълтеникава и неопределена, цветопредаването им е доста лошо. А понеже са лишени от подходящ рефлектор или лупа, разспостранението на светлина направо липсва. Нали не искате да си купите петна и точки? Както и да е…Това в кръга на шегата…Винаги купувайте качествени LED лампи и крушки. Светлината има значение.

enjoy…:)

Вашият коментар