LED крушки

Как да изберем LED крушки

posted in: Интериор | 0

Въпросът е как да изберем LED крушка, така че да получим добър заместител на общата 60-ватова крушка с нажежаема жичка?

За потребителите, основните предимства на LED крушките са ясни: те са енергийно ефективни, имат живот продължаващ повече от 20 години, и отделят наистина добра светлина. Цените се понижават постоянно… Цените на LED компонентите също са паднали, което от своя страна се отразява на цената и дизайнерите на осветление правят все по-добър дизайн. Редица компании произвеждат универсални LED крушки с пълна гама от яркост. Въпросът е: как да направим разлика между всички LED крушки на пазара?

Ето някои фактори, които са важни:

Качество на светлина:

Потребителите са свикнали да измерват яркостта по отношение на мощността, но това не е най-добрия начин за определяне на качеството на светлината. Вече има LED лампи, които излъчват около 1600 лумена…Целта е светлината да е като на 100-ватова крушка с нажежаема жичка. С две думи – гледайте лумените, не ватовете! LED крушките вече са много по-достъпни, с много по-добри показатели и производителност. Ползите от използването на светодиоди за осветление стават все по-ясни, по отношение за намаляване на разходите и плюсовете от техните високо технологични характеристики. LED технологиите са вече много по-предпочитани заради икономиите на енергия в дома или за бизнеса, заради многократно по-добрата им ефективност и възможността за контрол.

Следващият въпрос е изборът на цвят

. Дали да е по-студено бяла светлина – около 4000-5000 Келвина или да е по-топла, жълта светлина – около 2700 келвина (като светлината от крушка с нажежаема жичка).
Една особеност на светодиодите е, че светлината може да се регулира и имаме избор от целия спектър от цветове, което отваря много нови възможности… Например, Philips продават комплект за осветление с четири крушки, управляеми чрез смарт телефон и хората могат да избират цвета на светлината на базата на пълната палитра от цветове. Въпреки това, сякаш се предпочита бялата дневна светлина (около 4500-5000 келвина).Тази светлина е предпочитана и за употреба в офиси, магазини, хотели, а крушки с по-топла светлина са предпочитани за домашни условия.

По-малко известно е качество на цветовете.

Кой фактор определя качеството на цвета? Това е т.нар. индекс на цветопредаване (CRI), мярка за качеството на светлината. Ако този индекс е над 80 това е напълно приемливо!

Дизайн:

Някои потребителски LED крушки имат форма, която само един инженер може да заобича. Странни радиатори за охлаждане на светодиода, странни ребра в долната част на крушките, малък ъгъл на разсейване на светлината…
Е, вече не е така! Това беше в началото…Сега LED крушките излъчват равномерна светлина,могат да излъчват и светлина в една посока – насочено осветление, много LED крушки са съвместими с повечето димери и могат да се димират, работят безупречно и светят ярко!

Едно от най-големите предимства на светодиодите е дългия живот! Някои от крушките имат живот над 25000 часа, който може да е 25 години в зависимост от това колко ги използвате. Ако крушките са монтирани на място, което е трудно достъпно и искате да се избегнете смяната на крушка, една LED крушка със сигурност е по-добър избор, отколкото традиционните енергоспестяващи или халогенни крушки, които изгарят много по-бързо.

Светодиодите осигуряват пълната светлина веднага. Светват веднага! За компактните луминесцентни крушки може да отнеме няколко минути докато светнат. Рискувате да се затоплят и да изгорят, ако ги включвате и изключвате бързо в рамките на по-малко от пет минути. При LED крушките няма такива работи…щракате ключа колкото е нужно без да се тревожите…

Цена:

LED крушките използват по-малко енергия, следователно светодиода ще ви спести пари в сравнение с обикновените енергоспестяващи и халогенни крушки. Хората са готови да плащат повече за висококачествен, траен и ефективен продукт. В крайна сметка, всички знаем, евтиното излиза по-скъпо!

Вашият коментар