що е то овцевъдство и бизнес

Що е то „овцевъдство“ и бизнес?

posted in: Думи | 0

Дали моя или твоя бизнес не е просто ОВЦЕВЪДСТВО?
Проблема в България, е че всички са свикнали да викат: „Гледай к,ви са овце тия…“, или: „Егати държавата“…
Не може един ОВЦЕВЪД да очаква от ОВЦЕ нещо повече от ОВЧЕ поведение. Такааааа…
А сега да видим какво казва по въпроса за ОВЦЕВЪДСТВОТО един човек, който не се движи по течението и определено не робува на статуквото. Този човек се казва Сет Годин. Та ето какво пише той:

Наричам ОВЦЕВЪДСТВО практиката да се наемат хора, които са били възпитани да са послушни, на длъжности без капчица нужда от мислене, като в същото време им се всява достатъчно страх, за да си стоят на мястото.
Сигурно сте срещали поне един ОВЦЕВЪД…
Не е изненадващо, но донякъде е иронично, че точно във времето на новите идеи, бързите промени и иновациите ОВЦЕВЪДСТВОТО всъщност е във възход.Така е, защото няма нови машини, на които да възложим работа без капчица нужда от мислене.
Всичко, което става за механизиране, вече е механизирано. Следващата стъпка е да се намалят разходите за работа, вършена от хора. Затова при търсене на служители всички се обръщат към най-ниското ниво, където са най евтините работници. Не е изненада, че ОВЧЕДУШНИТЕ хора се търсят най-много.
Превръщането на един човек в овца е много лесно. Преподавайте му само колкото да изкара теста, учете го на послушание и използвайте страха като мотиватор. Това са най-лесните и бързи начини едно дете да завърши училище. Така че трябва ли да ни изненадва, че толкова много ОВЦЕ се дипломират?

Боже, обичам го тоя човек! Нека продължим:

А в университета? Понеже залогът е по-висок (повече възможности, по-висока цена, различно ниво на обучение, вход към пазара на труда), студентите се връщат към онова, на което са били научени: да бъдат ОВЦЕ. Добре образовани ОВЦЕ, но въпреки това конформисти.
Много организации търсят хора, които оцветяват картинките, без да излизат от линиите, демонстрират постоянство и послушание. След което ги назначават и контролират чрез страх. Това е ОВЦЕВЪДСТВОТО („Ами ако ме уволнят?“).
Грешката не е в служителя, поне не в началото. Но последствията се поделят между служителя и клиентите.
Какво се случва, когато основете организация, която е хоризонтална, отворена и се отнася с УВАЖЕНИЕ към служителите си? Какво се случва, когато очаквате много и се доверявате на хората, с които работите? Отначало изглежда щуро. Има твърде много въздух, твърде малко предсказуемост и наистина прекалено много шум. Това не е моделът на ФАБРИКАТА, нито на КРАЛЯ и неговия двор…
Но после нещо започва да се случва, отново и отново. Когато наемете страхотни хора и им дадете свобода, те правят страхотни неща. А ОВЦЕТЕ и техните шефове гледат и поклащат глава, сигурни че става дума за изключение и че би било прекалено рисковано да приложат същата тактика в своя отрасъл и спрямо своите клиенти…

Припознахте ли се? Грубичко е малко, само мъничко. Но както казва Годин (ако замените „д“ с „т“ в името на Годин, мисля че много би му отивало…хахаха), та както казва авторът на горния цитат:
„Трябва да побързаме. Трябва да се събудим.“
Онези от вас, които са се припознали трябва да знаят, че могат да спрат.

Най-трудно ще бъде на ония, които наемат или обучават хора. Всички горди собственици на БИЗНЕСИ трябва да разберат, че е нужно да имат ясна представа кой оценява и обучава хората, от които зависи бъдещето на техните фирми. Да имаш ясна визия за екипа си, за всеки един човек по отделно – това го могат лидерите.

Собствениците на фирми ще трябва да приемат НЕ-ОВЧЕТО поведение на НЕ-ОВЦЕТЕ. То трябва да се цени и възнаграждава. Ако не – ОВЦЕ бол.

Вашият коментар